blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

Hoe haalt u meer uit uw fietsaccu? Lees het in onze tips!

 20 jan 2019

blogpic-elektrische-fiets.jpgOns eerste blog, we zijn er trots op! Vanaf nu informeren we u elke twee maanden over onderwerpen die alles met fietsen te maken hebben. Van aanschaf tot onderhoud en alles wat daartussen zit. In dit eerste blog vertellen we u meer over het onderhoud van de accu van uw elektrische fiets. Leest u mee?

De accu van een elektrische fiets is in principe onderhoudsvrij maar om het maximale uit uw accu te halen, is het niet alleen goed om uw elektrische fiets (of e-bike) regelmatig te gebruiken, maar ook om uw accu op te laden als deze leeg is. Te lang doorfietsen met een onvoldoende geladen accu kan deze namelijk onbruikbaar maken. Daarnaast is het belangrijk dat u uw fiets regelmatig gebruikt waardoor uw accu zich ontlaadt en laadt. Zo houdt u uw accu ‘in goede conditie’ en heeft u er langer plezier van. Ons advies: ga regelmatig een blokje om, ook als het wat minder mooi weer is.

De belangrijkste tips op een rijtje:

Lees eerst de gebruiksaanwijzing van uw accu
Dit klinkt misschien logisch, maar toch doet niet iedere gebruiker dit. 

Laad een lege fietsaccu zo snel mogelijk op
Wanneer u dit niet doet en de accu bijvoorbeeld voor langere tijd weglegt, bestaat de kans dat de accu door zelfontlading volledig ontlaadt (diepontlading) waardoor uw accu onbruikbaar wordt.

Laad de accu ook op als u niet of weinig fietst
Naast het laden van de accu als deze leeg is, adviseren wij ook om deze te laden wanneer u niet of weinig fietst, bijvoorbeeld in de winter. Zorg er in de winter overigens wel voor dat de accu op kamertemperatuur is als u deze gebruikt. 

Laad de fietsaccu niet na iedere rit
Fietst u regelmatig korte afstanden (minder dan vijf kilomater), laad de accu dan om de twee à drie ritten op. Het regelmatig volledig laden van een accu verkort namelijk de levensduur.

Leg de accu niet permanent aan de lader
Omdat een volledig opgeladen accu sneller slijt, adviseren wij u de accu maximaal 90%-95% op te laden. Heeft u echter een Batavus of Sparta met het ION-systeem, dan dient u de accu juist wél aan de lader te laten liggen.

Bewaar uw accu vorst- en vochtvrij
Het is prima om uw accu in de garage of schuur te bewaren, maar let er dan wel op dat de ruimte vocht- en vorstvrij is. Houd daarnaast in de gaten dat uw accu niet helemaal leeg raakt maar dat deze minimaal voor de helft is opgeladen. 

Laad de fietsaccu nooit op in een te koude ruimte 
Het laden van een accu bij temperaturen onder het vriespunt kan leiden tot schade aan uw accu waardoor deze korter meegaat. Het best kunt u uw accu laden in een ruimte op kamertemperatuur.

Gebruik alleen een lader die geschikt is voor uw fietsaccu
Wanneer u een andere merk of type lader gebruikt, kan dit uw accu ernstig beschadigen. 


We wensen u veel veilige kilometers! 

Heeft u vragen of wilt u advies, neem dan contact met ons op of kom langs in onze winkel; wij helpen u graag.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht