blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

Schoolfiets kopen? Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop

 06 mei 2021

blogpic-schoolfietsen.jpgJe zoon of dochter gaat naar de middelbare school. Spannend! Een nieuwe school betekent vaak ook een nieuwe fiets. Hoewel een ‘schoolfiets’ geen type fiets is, kiezen veel ouders als schoolfiets voor een degelijke, klassieke stadsfiets of voor een transportfiets.

Een goede schoolfiets is eerst en vooral veilig en betrouwbaar. Het is immers een fiets waarmee je opgroeiende tiener jarenlang veilig en vertrouwd naar school moet fietsen. Omdat middelbare scholieren ‘in de groei zijn’, kies je voor een fiets die meegroeit met je puber. Je wilt niet dat de eerste de beste groeispurt ervoor zorgt dat je na een jaar alweer een nieuwe fiets moet kopen.

Schoolfietsen en de juiste framemaat

Je kent ongetwijfeld het beeld van de brugklasser op een veel te grote fiets. Zo’n te grote fiets is allesbehalve goed voor de groei en ontwikkeling van je puber. Een schoolfiets moet altijd goed passen. Een standaardmaat voor een schoolfiets is er niet. De één ontwikkelt zich immers sneller dan de ander. Daarom variëren schoolfietsen in framemaat meestal tussen de 48 cm en ‘volwassen’ 57 cm of zelfs groter.

Een bepaalde framemaat kan een (flinke) groeispurt van 10-12 cm aan. En framematen overlappen elkaar deels qua lichaamslengte. Neem nu een framemaat van 50 cm. Deze maat is geschikt voor een lengte van circa 1,60 m tot 1,72 m. Terwijl een framemaat van 53 cm geschikt is voor iemand tussen de 1,66 m en 1,77 m. Is je kind 1,70 m lang als je de fiets gaat kopen? Dan kun je dus het beste kiezen voor een framemaat van 53 cm of zelfs 55 cm.

Met de schoolfiets door weer en wind

Schoolfietsen moeten ook tegen een stootje kunnen. Want een schoolfiets wordt niet altijd met de meeste liefde behandeld. Bovendien worden schoolfietsen vaker dan andere fietsen blootgesteld aan weersinvloeden.

De meeste schoolfietsen hebben drie versnellingen. Dat is genoeg om een stevige tegenwind of viaduct te overwinnen. Als de route van huis naar school over heuvelachtig terrein leidt, kun je beter kiezen voor een fiets met zeven versnellingen.

De schoolfiets als pakezel

Door de digitale lesmethoden van tegenwoordig hoeven scholieren niet meer rond te zeulen met een loodzware boekentas of rugzak. Omdat de schooltas nog niet helemaal verdwenen is, hebben veel schoolfietsen naast een traditionele achterdrager tevens een bredere voordrager, die beter geschikt is voor het vervoer van een tas. Dit soort (school)fiets noemen we dan ook heel toepasselijk een ‘transportfiets’.

Elektrische schoolfietsen

Natuurlijk zijn schoolfietsen verkrijgbaar in zowel een jongens- als meisjesuitvoering. Of eigenlijk heren- en damesuitvoering. Elektrische fietsen, of e-bikes, groeien in populariteit onder jongeren en jongvolwassenen. Dat hoort nu eenmaal bij het tijdsbeeld. En als je het ons vraagt, is trapondersteuning nog altijd beter dan helemaal niet trappen, toch?

Let er wel op dat e-bikes vanwege hun populariteit ook diefstalgevoelig zijn. Een goed slot is sowieso een must voor een schoolfiets. Het is geen overbodige luxe om naast het standaard aanwezige ringslot een los (ketting)slot te kopen om de fiets aan bijvoorbeeld een paal te verankeren.

Tweedehands schoolfiets

Hoe leuk een hippe nieuwe fiets ook is, juist in het geval van een schoolfiets is een goede tweedehands fiets vaak een slimme keuze. Met een goede onderhoudsbeurt en setje verse banden, is een gebruikte fiets werkelijk zo goed als nieuw!

Je ziet: er komt nogal wat kijken bij de aanschaf van een goede schoolfiets. Bij De Fietsenmaker in Apeldoorn kun je rekenen op een betrouwbaar aankoopadvies bij de aanschaf van een schoolfiets. En als je wilt, kun je ook meteen een fietsverzekering afsluiten via ons.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht