blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

Samen op een bakfiets de zomer in

 16 jul 2020

Samen op een bakfiets de zomer inDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Vroeger vooral gebruikt voor het transport van goederen, is de bakfiets tegenwoordig vooral populair onder gezinnen, als alternatief voor de auto. Bijvoorbeeld om de kinderen mee naar school te brengen of voor een dagje uit.

Als we het hebben over een bakfiets, bedoelen we de ‘ouderwetse’ bakfietsen met drie wielen: één achter en twee vóór. Dus niet de zogenaamde Deense bakfiets, of ‘Long John’, die net als een standaardfiets twee wielen heeft.

Tot in de jaren 50 was de bakfiets een alledaags gezicht in het straatbeeld. Onder anderen bakkers en melkboeren brachten er hun waar mee naar hun klanten. Tegenwoordig zie je de bakfiets vooral in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. In de drukke stadscentra is de bakfiets een duurzaam en praktisch alternatief voor de auto. Bakfietsen − met name elektrische − worden ook meer en meer recreatief gebruikt.

Bekijk onze bakfietsen

Elektrische bakfiets

Er worden steeds meer elektrische fietsen verkocht. Dat geldt ook voor de elektrische bakfiets, of e-bakfiets. Hoewel bakfietsen met de jaren steeds lichter en makkelijker bestuurbaar zijn geworden, is een bakfiets al snel twee keer zo zwaar als een gewone (stads)fiets. En dat is nog zonder bagage of passagiers. Een elektromotor is dus geen overbodige luxe. Er zijn volledig elektrische bakfietsen, maar de meeste merken maken gebruik van trapondersteuning.

Wat kost een elektrische bakfiets?

De prijzen voor elektrische bakfietsen beginnen bij ongeveer 1850 euro. Dat is ongeveer twee keer zoveel als de vanaf-prijs voor een gewone bakfiets. Natuurlijk kun je ook een tweedehands elektrische bakfiets kopen. Maak dan zéker een proefritje, zodat je een goed beeld hebt van de reële actieradius. Bij een nieuwe bakfiets is de actieradius ongeveer 50 km.Voor een groter bereik kun je een tweede accu aanschaffen.

Wat zegt de wet over de bakfiets?

Tot 1990 moest je met een bakfiets (driewieler) in principe op de rijbaan rijden. Sindsdien mag (lees: moet) je met een bakfiets op het fietspad rijden. Bakfietsen breder dan 75 centimeter mogen eventueel de rijbaan gebruiken, ook als er een verplicht fietspad aanwezig is.

Kinderen vervoeren in een bakfiets

Bakfietsen worden net als vroeger nog wel professioneel gebruikt voor het vervoer van goederen. Maar tegenwoordig zijn het toch vooral passagiers die je in de bak aantreft.

Onder ‘passagiers’ verstaan we hier vooral jonge kinderen, onder de acht jaar oud. Kinderdagverblijven vervoeren vaak wel zes of meer kinderen in een bakfiets. De populariteit van bakfietsen heeft een vlucht genomen sinds alle commotie rondom de Stint.

Maar wat zegt de wet eigenlijk over het vervoeren van kinderen in een bakfiets? In principe gelden voor een bakfiets dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Óók wat betreft het vervoeren van kinderen.

De Wegenverkeerswet (WVW) zegt:

“Fietsers en bromfietsers mogen passagiers jonger dan acht jaar alleen vervoeren indien zij zijn gezeten op een doelmatige en veilige voorziening met voldoende steun voor rug, handen en voeten.”

Bij een gewone fiets komt dit erop neer dat een kinderzitje verplicht is. In het geval van een (elektrische) bakfiets is deze verkeersregel wat lastiger te interpreteren. In principe kun je de wanden zien als voldoende steun voor rug, handen en voeten. Net als achter op de fiets is het verstandig om kinderen een fietshelmpje te laten dragen in een bakfiets.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht