blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

Gebruikstips om langer plezier te hebben van je e-bike

 24 nov 2020

Gebrukerstips voor je E-bikeElektrische fietsen zijn enorm populair. Naast ouderen ontdekken ook steeds meer jongeren de voordelen van een e-bike. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf en het gebruik van een elektrische fiets?

Elektrische fiets kopen

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een elektrische fiets is: naar welk soort e-bike ben ik op zoek? Er zijn namelijk twee soorten elektrische fietsen:

Normale e-bikes lijken meestal op een stadsfiets en zijn begrensd op 25 km/u. Voor deze soort elektrische fietsen gelden dezelfde verkeersregels als voor normale fietsen.

Speed pedelecs daarentegen lijken vaak op een sportieve tourfiets of racefiets. Door stevig bij te trappen kun je snelheden tot wel 45 km/u bereiken. Voor de wet valt de speed pedelec onder de definitie van een bromfiets. Voor speed pedelecs gelden dus dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen, inclusief de helmplicht. Ook moet je een WA-verzekering voor je speed pedelec afsluiten.

De aanschafprijs van een normale e-bike begint meestal lager dan de prijs die je betaalt voor een speed pedelec. Een e-bike met een middenmotor kost tussen de 1500 en 4700 euro. De prijzen voor speed pedelecs beginnen bij ongeveer 3000 euro, maar kunnen oplopen tot ruim het dubbele daarvan.

Het prijsverschil is deels te verklaren door het vermogen van de motor. Een normale e-bike heeft een maximaal vermogen van 250 Watt, terwijl een speed pedelec met middenmotor een vermogen heeft van 350 Watt.

Ook de actieradius verschilt. Dat is de afstand die je maximaal kunt rijden afhankelijk van de accucapaciteit. Bij een speed pedelec wordt standaard vaak al gekozen voor een grote accu, of een extra accu. Daardoor is een speed pedelec beter geschikt voor langere, sportieve ritten. Terwijl een normale e-bike prima geschikt is voor dagelijks woon-werkverkeer en kortere, recreatieve ritten. Het is bij de aanschaf van een elektrische fiets dus erg belangrijk om te letten op de accucapaciteit en actieradius.

Als je van plan bent een tweede accu aan te schaffen, let er dan op dat je een fiets met uitneembare accu koopt.

Tips om de levensduur van de accu te verlengen

De accu is het belangrijkste en kostbaarste onderdeel van je elektrische fiets. Bij gemiddeld gebruik, neemt de capaciteit van een doorsnee accu met ongeveer 20 procent per jaar af. Dat betekent dat er na drie jaar sprake is van een aanzienlijk capaciteitsverlies.

Maar er zijn manieren om het capaciteitsverlies te beperken en daarmee de levensduur van de accu te verlengen. Vijf tips om het maximale uit de accu van je e-bike te halen:

  1. Zorg altijd voor een optimale bandenspanning, voor een minimale rolweerstand en minimaal energieverlies.
  2. Laad de accu op ruim voordat deze helemaal leeg is. Bij 20-30 procent resterende accucapaciteit is het een goed idee de accu op te laden.
  3. Laad de accu altijd op bij kamertemperatuur.
  4. Laat een fiets nooit meer dan een paar dagen met een lege accu staan.
  5. Ben je van plan de fiets een paar maanden niet te gebruiken, bijvoorbeeld ‘s winters? Leg de accu dan halfvol weg en bewaar deze bij kamertemperatuur.

Beste e-bike voor jou?

De beste e-bike is de elektrische fiets die het beste past bij jouw behoeften en wensen. Enkele vragen die wij onze klanten stellen zijn:

  • Waarvoor ga je de e-bike gebruiken?
  • Hoeveel kilometer is een gemiddelde rit?
  • Hoeveel kilometer wil je maximaal kunnen rijden?
  • Wat zijn je wensen op het gebied van comfort en veiligheid?
  • Wat is je budget?

Op basis van je antwoorden op deze vragen, kunnen wij de elektrische fiets adviseren die het meest geschikt is voor jou. In ons advies kijken we niet alleen naar nieuwe elektronische fietsen, maar zoeken we ook binnen ons ruime aanbod gebruikte e-bikes en gebruikte speed pedelecs naar de beste fiets voor jou. 

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe of tweedehands e-bike of speed pedelec? Bezoek onze showroom in Apeldoorn en maak kennis met ons uitgebreide aanbod elektrische fietsen. Vragen? Neem gerust contact met ons op.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht