blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

Fietsen in de herfst? Zo doet u dat goed en veilig

 19 nov 2019

Fietsen in de herfstNatuurlijk fietst u het liefst het hele jaar door, maar regen en vallende bladeren maken het niet altijd makkelijk. In dit blog geven we u graag een aantal tips zodat u ook dit seizoen veilig op uw (elektrische) fiets stapt. Leest u mee?

Na heerlijke zomermaanden is de herfst inmiddels aangebroken. Een seizoen waarin niet alleen vallende bladeren, maar helaas ook regen centraal staan. Toch kunt u ook dit seizoen heerlijk fietsen, zeker wanneer u met een aantal zaken rekening houdt. Zo is het verstandig om uw fiets herfstklaar te (laten) maken, maar ook kunt u met de juiste kleding uw fietstocht prettiger maken.

Klaar voor de herfst

De herfst is het natste seizoen van het jaar; een goed profiel op de banden is daarom belangrijk. Hoe beter het profiel, hoe meer grip u heeft. Ook door bladeren op de weg wordt het wegdek gladder waardoor u eerder valt of wegglijdt. Fietst u dagelijks lange(re) afstanden, overweeg dan eens om winterbanden te nemen omdat deze op een nat of glad wegdek meer grip hebben. Wij adviseren u hier uiteraard graag over.

De lange dagen zijn voorbij, waardoor u waarschijnlijk vaker in het donker fietst. Goede verlichting zorgt ervoor dat u beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Naast de juiste fietsverlichting kunt u zelf ook reflecterende kleding dragen voor nog meer zichtbaarheid. Houdt u er tijdens het fietsen rekening mee dat u door de laagstaande zon voor automobilisten ook overdag minder goed te zien bent. 

Heeft u een fiets met remblokjes? Controleer deze dan (nog) vaker: vochtige wegen en vochtige wielen zorgen er namelijk voor dat remblokjes sneller slijten. Daarbij is bij nat weer de remweg langer en zijn goede remblokjes een absolute ‘must’. 

Juiste kleding

Niet alleen uw fiets moet herfstklaar zijn, uzelf ook – met de juiste kleding. Zorg voor een goede jas die zowel wind- als waterdicht is. Denk er eventueel aan om laagjes aan te trekken. Zeker wanneer u een lange fietstocht maakt en zowel in de ochtend als in de middag fietst, kunnen de temperaturen verschillen. Een laagje uit- of aandoen voorkomt dat u het te warm of te koud heeft. 

Wist u trouwens dat het ook verstandig is om uw zadel lager te zetten? Wanneer u door regen of gladheid onverwacht moet remmen of wanneer uw banden wegglijden, komt u makkelijker met uw voeten bij de grond. Zo kunt u in geval van nood snel (en veilig!) afstappen.

Tot slot kan het verstandig zijn om uw (dagelijkse) route of de tijd waarop u fietst aan te passen. Vermijd eventueel donkere, onverlichte fietspaden en fiets indien mogelijk tussen 10.00 en 15.00 uur omdat de temperatuur dan het meest aangenaam is.

Onderhoudsbeurt voor uw fiets

We hopen natuurlijk dat u met deze tips ook in de herfst heerlijk blijft fietsen! Wilt u uw fiets een speciale onderhoudsbeurt geven voor de herfst? Maak dan een afspraak, wij maken uw fiets graag helemaal herfstklaar voor u. 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht