blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

Elektrische fiets: ook in de winter veilig de weg op

 23 jan 2020

Elektrische fiets in de winterDe elektrische fiets is populairder dan ooit. Afgelopen jaar werd een recordaantal elektrische fietsen verkocht en daarmee versloeg de e-bike voor het eerst de ‘good old’ stadsfiets. Maar de toename heeft ook een keerzijde: het aantal fietsers dat na een ongeluk met ernstig letsel in het ziekenhuis belandde is aanzienlijk gestegen. Glibberig winterweer is een grote risicofactor voor e-bikers. Wij helpen je veilig de weg op deze winter.

De groeiende populariteit van de elektrische fiets

De trend in fietsland is luxer, mooier en met name elektrisch fietsen. En daar geven we graag iets meer geld aan uit. In 2018 betaalden we gemiddeld 2.011 euro voor een elektrische fiets, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Het aantal verkochte exemplaren steeg met maar liefst 40 procent, in vergelijking met 2017. Er werden in totaal 409.400 e-bikes verkocht. De voordelen van elektrisch fietsen worden vooral door de oudere doelgroep (55-plussers) omarmd.

Twee keer zoveel kans op letsel

Met de groeiende populariteit van de elektrische fiets, zien we ook een stijging in het aantal ongelukken. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat je als e-biker twee keer zoveel kans hebt om meervoudig ernstig gewond te raken bij een aanrijding of eenzijdig ongeluk. Met name hoofdletsel en letsel aan armen en benen komen vaker voor. Veel voorkomende oorzaken? Appen of bellen achter het stuur en onverwachte situaties op de weg. Glibberig winterweer bijvoorbeeld!

Veilig elektrisch fietsen in de winter

Bij De Fietsenmaker vind je een ruim aanbod aan e-bikes. Bekende merken: een elektrische fiets van Gazelle, een Sparta e-bike of een elektrische fiets van Batavus bijvoorbeeld. Alle merken in op Defietsenmaker.com staan garant voor kwaliteit. Maar veilig elektrisch fietsen in de winter is natuurlijk ook afhankelijk van jouw rijgedrag en van de voorzorgsmaatregelen die je hebt genomen. We hebben 4 wintertips verzameld.

Leestip: Is een goedkope e-bike een goede koop?

1. Een helm

Sinds 1 juli 2017 is het voor speed pedelecs verplicht om een bromfietskentekenplaat te hebben. Voor de elektrische fietsen gelden hierdoor dezelfde regels als voor bromfietsers: het dragen van een helm is verplicht. Omdat een bromfietshelm er een beetje vreemd uitziet als je op de e-bike zit, zijn er speciale speed pedelec-helmen verkrijgbaar voor e-bikers: zogenaamde e-bike helmen.

2. Check je remweg!

Glibberig winterweer kan verraderlijk zijn op de weg. Niet alleen voor automobilisten, maar zeker ook voor fietsers. Fietspaden zijn over het algemeen minder goed bestrooid en kunnen een gevaarlijke ophoping van sneeuw en ijs vormen. Op de elektrische fiets maak je gemiddeld twee keer zoveel snelheid als op een stadsfiets. Dit betekent dat je rekening moet houden met een langere remweg! En vergeet niet dat je medeweggebruikers hier ook last van hebben en je hierdoor nog kwetsbaarder wordt als fietser.

3. Laat je niet afleiden

Houd ten allen tijde twee handen aan het stuur en laat je niet afleiden. Door je mobiele telefoon bijvoorbeeld of door andere zaken die zich niet op de weg afspelen. Stap het liefst even af als je de route wilt checken of gebruik een handige kaartleesklem, die op bijna elk stuur past. Je kunt ook een app gebruiken tegen afleiding in het verkeer. Drive Safe bijvoorbeeld. Deze app blokkeert telefoontjes, appjes en andere berichten die je kunnen afleiden als je onderweg bent. Mensen die contact zoeken krijgen automatisch een melding waarin staat dat je aan het rijden bent en later contact op zal nemen.

4. Doe een wintercheck

Winterweer is voor ons niet altijd fijn, maar voor je fiets ook niet. Zo hebben je remmen en versnellingen het vaak moeilijk door de vrieskou en is het hebben van een goed bandenprofiel belangrijk bij een glad wegdek. Laat je elektrische fiets daarom elk jaar voor de winter checken. Je voorkomt er geen onverwachte situaties mee, maar gaat wel goed voorbereid de weg op. Met onze E-bike Garantie ben je 5 jaar lang beschermd tegen onverwachte reparatiekosten en hoef je bij schade nooit vooruit te betalen. Bovendien geven we je hiermee een stukje planningszekerheid, zodat je met een gerust hart die wintercheck kunt laten doen!

Contact

Wil je meer wintertips voor elektrisch fietsen of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht