blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

E-bike kopen: koop ik een goedkope elektrische fiets of een duurdere?

 17 mrt 2021

Goedkope E-bike kopen met kortingJe hebt besloten dat je volgende fiets een elektrische fiets wordt. Maar met zoveel keus, rijst de vraag: welke e-bike is geschikt voor mij?

Er worden in Nederland inmiddels meer elektrische fietsen verkocht dan ‘gewone’ fietsen. Niet vreemd, want door de trapondersteuning kost fietsen je een stuk minder moeite. Daardoor kun je makkelijker verder en sneller fietsen. Maar door het enorme aanbod aan elektrische fietsen, zie je door de bomen het bos haast niet meer.

De prijzen voor nieuwe e-bikes beginnen bij ongeveer 1250 euro. Maar je hebt ook e-bikes die drie tot vier keer duurder zijn. Vanwaar die grote prijsverschillen? En welke elektrische fiets is geschikt voor jou? Een goedkope e-bike of een duurdere?

Als je een elektrische fiets gaat kopen, moet je jezelf eerst de vraag stellen: waarvoor ga ik de fiets gebruiken? Om boodschappen te doen? Voor je woon-werkverkeer? Voor recreatieve tochtjes met het gezin? Of voor het sportievere werk? Ook kun je jezelf afvragen of je per se een nieuwe e-bike wilt aanschaffen, want er is ook een ruim aanbod jonge tweedehands elektrische fietsen, die tot de helft goedkoper zijn dan een nieuwe.

Elektrische stadsfietsen

Om boodschappen te doen, volstaat een ‘normale’ elektrische stadsfiets. Omdat je niet zover hoeft te fietsen, spelen gewicht en accucapaciteit niet zo’n grote rol. Elektrische stadsfietsen hebben meestal een frame dat gemaakt is van aluminium, dat relatief goedkoop en sterk is. Een accucapaciteit van ca. 300Wh is ruim voldoende voor dit gebruiksdoeleinde. Elektrische stadsfietsen kosten rond de 1500 euro.

E-bikes voor woon-werkverkeer

Als je je e-bike wilt gaan gebruiken voor je dagelijkse woon-werkverkeer, heb je – afhankelijk van de reisafstand – wellicht behoefte aan een grotere accucapaciteit. Zeker als je niet de mogelijkheid hebt om de accu op je werk op te laden. Zoek dan naar een e-bike met een accucapaciteit van rond de 400Wh. Deze e-bikes kosten rond de 2000 euro en hebben een actieradius van 70-120 km. Omdat je de fiets intensief gebruikt en de accucapaciteit mettertijd afneemt, kun je het ook zoeken in een hogere prijscategorie. Als je tenminste jarenlang plezier wilt hebben van je e-bike. Al kun je natuurlijk ook een tweede (reserve)accu aanschaffen.

Sportieve e-bikes

Zoek je een wat sportievere e-bike? Of eentje die wat sportiever oogt? Dan is een elektrische mountainbike of trekkingfiets misschien waarnaar je op zoek bent. In plaats van onder de bagagedrager, is de accu vaak weggewerkt in het frame. Deze fietsen zijn vaak gemaakt van lichtgewicht aluminium of hebben een titanium frame. De accucapaciteit is meestal 450-500Wh. Qua prijs moet je dan denken aan 2500 euro. Deze prijs wordt niet alleen bepaald door de accucapaciteit, maar ook door de geavanceerdere technieken en luxere onderdelen.

Speed e-bikes

Ben je op zoek naar een sportieve, snellere elektrische fiets? Dan is een speed pedelec, ook wel ‘speedbike’ genoemd, de juiste keus voor jou. Let er wel op dat deze fietsen met stevig bijtrappen tot 45 km/u. kunnen halen en voor de wet onder de bromfietsen vallen. Een ‘gewone’ e-bike daarentegen gaat niet harder dan 25 km/u. Speed pedelecs hebben meestal een accucapaciteit van 500-750Wh of meer en de prijzen beginnen bij rond de 3000 euro. Deze fietsen worden ook steeds vaker gebruikt voor woon-werkverkeer, als alternatief voor de auto.

De Fietsenmaker in Apeldoorn heeft een ruim aanbod van zowel nieuwe als tweedehands e-bikes en speed pedelecs. Maak een afspraak en kom een kijkje nemen in onze showroom.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht