blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

De fiets mee op vakantie? Doen!

 16 jul 2019

fiets-mee-op-vakantie.jpgHeeft u vakantieplannen en denkt u erover om de fiets mee te nemen? Wij zeggen natuurlijk: “Doen!”. In dit blog geven we u een aantal tips zodat u ook op uw vakantieadres op uw eigen fiets kunt fietsen. Leest u mee?

Wanneer u met de auto met vakantie gaat, kunt u natuurlijk uw uitstapjes per auto doen. Maar nog  mooier is het om de omgeving per fiets te verkennen! Zo komt u niet alleen op plekken waar u met de auto niet komt (of mag komen) maar hoeft u bijvoorbeeld ook niet te zoeken naar een parkeerplaats of een parkeerkaart te kopen.

Gaat u met de auto met vakantie, dan zijn er verschillende manieren om uw fiets mee te nemen. Zo zijn er fietsendragers voor op de trekhaak of het kofferdeksel, maar ook voor op het dak van uw auto. Neemt u een caravan mee, dan zijn er speciale fietsendragers die u aan de achterzijde van uw caravan kunt bevestigen.

Heeft uw auto een trekhaak, dan kunt u uw fietsen op een fietsendrager op de trekhaak meenemen. Wanneer uw auto geen trekhaak heeft, dan kunt u kiezen voor vervoer op het dak, de kofferdeksel of vijfde deur. Voor deze laatste twee manieren zijn systemen ontwikkeld die door middel van zogenaamde snelbevestiging eenvoudig op de auto bevestigd kunnen worden. 

Waar moet u rekening mee houden bij aanschaf van een fietsendrager?

  • Op fietsendragers op de trekhaak, kofferdeksel of vijfde deur kunnen maximaal vier fietsen vervoerd worden; een fietsendrager aan de achterzijde van de caravan biedt plek aan maximaal drie fietsen.
  • Let op de maximale kogeldruk van de trekhaak.
  • Houd rekening met het type fiets dat u meeneemt; zo is bijvoorbeeld voor een mountainbike een bredere wielgoot nodig dan voor een toerfiets.
  • Nadelen van een fietsendrager op het dak zijn dat u tijdens het rijden meer weerstand ervaart, waardoor het brandstofverbruik hoger zal zijn dan bij een fietsendrager achter op de auto.
  • Voordeel van een fietsendrager achter op de auto of caravan is dat u de fietsen minder hoog hoeft op te tillen dan bij een dakdrager.
  • Houd bij een dakdrager rekening met de maximale belasting van het dak van uw auto.

Tot slot zijn er ook een aantal (wettelijke) regels waar u rekening mee moet houden wanneer u uw fiets(en) op een fietsendrager meeneemt:

  • De fiets mag tot maximaal 20 centimeter aan beide zijden van uw auto uitsteken.
  • De kentekenplaat en achterlichten van uw auto moeten zichtbaar zijn.

Er zijn overigens losse verlichtingsbalken en witte kentekenplaten te koop die u beide op de fietsendrager kunt bevestigen zodat deze toch goed zichtbaar zijn.

Veilig op pad met een fiets-controle

Tot slot: vergeet u niet om uw fiets(en) voor de vakantie door ons te laten controleren? Voor € 47,50 voor een normale fiets en € 57,50 voor een E-bike zorgen wij ervoor dat u ook op uw vakantiebestemming veilig op pad kunt. Bent u nog op zoek naar een fietsendrager voor de trekhaak, loop dan eens bij ons binnen voor het juiste advies; wij helpen u graag!


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht