blogdetail De Fietsenmaker Apeldoorn

Kanaal Zuid 72A, Apeldoorn
Telefoon: 055 - 533 88 01
E-mail: info@defietsenmaker.com

Terug naar blog overzicht

De eerste fiets van je kind: waar moet je op letten bij de aanschaf?

 07 okt 2020

KinderfietsJe kind is twee of drie jaar oud. Tijd voor de eerste ‘echte’ kinderfiets. Want die loopfiets of driewieler is je peuter nu toch écht ontgroeid. De zoektocht naar de eerste fiets van je kind is voor veel ouders een grote stap. Want op die fiets leert hij immers fietsen.

Welke maat fiets moet ik kopen? Zal ik een nieuwe of gebruikte kinderfiets kopen? Wel of geen zijwieltjes? Zomaar een aantal vragen waar ouders van peuters mee worden geconfronteerd. Wij hebben de antwoorden op deze en andere vragen.

Welke maat kinderfiets?

De kleinste kinderfietsen hebben een maat van twaalf inch, of 12”. De maat slaat op de diameter van de wielen. 12” staat gelijk aan 30,5 centimeter. Begint je kind op z’n derde met fietsen? Dan is deze kleinste maat kinderfiets waarschijnlijk de juiste.

Als je kind ‘pas’ met vier jaar fietsen leert − wat helemaal niet ongebruikelijk is − moet je waarschijnlijk op zoek naar een grotere kinderfiets, van 16”. Het verschil in zadelhoogte tussen een 12” en een 16” kinderfiets is ongeveer tien centimeter.

Zorg ervoor dat zadel en stuur van de fiets (voldoende) in hoogte verstelbaar zijn. Dat kan de fiets ‘meegroeien’ met je kind, tot hij toe is aan een grotere fiets. Een fiets is te klein wanneer je kind bij de maximale zadelhoogte, zittend op het zadel, beide voeten eenvoudig plat op de grond kan zetten.

Dit alles is slechts een leidraad.We adviseren om bij de aanschaf van een kinderfiets altijd te komen passen.

Nieuwe of gebruikte kinderfiets?

De keus voor een nieuwe kinderfiets of tweedehands kinderfiets, hangt natuurlijk af van je wensen en budget. Een tweedehands kinderfiets verkeert vaak nog in goede staat. Dat komt doordat een kinderfiets geen slijtage- en onderhoudsgevoelige onderdelen als een versnellingsapparaat heeft. Overigens zijn nieuwe kinderfietsen relatief goedkoop in aanschaf. Een 12” kinderfiets heb je al voor circa honderd euro.

Op onze website vind je het actuele aanbod tweedehands kinderfietsen. Op zoek naar een nieuwe kinderfiets? Dan kun je het beste onze winkel in Apeldoorn bezoeken.We hebben kinderfietsen van de merken Alpina, Cortina,Volare, Loekie en Batavus.

Wel of geen zijwieltjes?

De meeste kinderfietsjes worden standaard geleverd met zijwielen. Dat geldt voor zowel de 12” als de 16” kinderfietsen. Deze zijwielen zijn demontabel en kun je eraf halen wanneer je kind zonder hulp kan fietsen. Er valt wat voor te zeggen om de zijwieltjes er meteen af te halen. Want met zijwielen leer t je kind niet écht fietsen. Dat wil zeggen: zijn balans te bewaren. Daarom adviseren wij de zijwielen eraf te halen zodra je kind een beetje gewend is aan zijn nieuwe fiets.Anders fietst je kind welbeschouwd op een driewieler.

Bij De Fietsenmaker in Apeldoorn kun je zonder afspraak een kinderfiets komen passen en de juiste zadel- en stuurhoogte laten afstellen.Vragen? Neem contact met ons op.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht